Jeges, havas információk

Információk a téli, befagyott, havas Vadkerti-tó kapcsán:

A tó partszakaszán kialakított strand terület és a hozzá tartozó vízfelszín tulajdonosa Soltvadkert Önkormányzata, üzemeltetője a Vadkert Kommunális és Szolgáltató Kft. (székhely: 6230 Soltvadkert, Kossuth utca 6., telephely: 6230 Soltvadkert, Szentháromság út 98., telefon/fax: +3670/581-840 / +3670/581-845).

forrás: Soltvadkert Város honlapja

Tájékoztatásuk szerint a tó jegét téli sportok kapcsán csak saját felelősségre vehető igénybe.

A tavat egybefüggő jégtakaró borítja, az alkalmas a korcsolyázásra, igaz részben hó fedte, nincs takarítva, nincs kijelölt pálya vagy terület. A strandhoz tartozó befagyott vízfelületen ajánlatos a téli sportokat űzni, a többi terület nem ellenőrzött.

A vendégházakat is belepte a hó, de nagy részük téliesített, akár ilyenkor is igénybe vehetők.

Vendégházaink:

A szabadidő aktív eltöltése után jól esik a pihenés a fűtött szálláson. A Dorshka Vendégháznál kinti tűzhely is található, ahol élmény lehet például forralt bort készíteni. Remek hangulat és közérzet javító, ha átfáztál képes felmelegíteni. Egyes népi javaslatok szerint akár meghűlés kezelésére is megfelelő.

Forralt bor alaprecept:

  • egy üveg bor (lehet fehér vagy vörös is, tévhit, miszerint rossz minőségű borból lehet jó forralt bort készíteni),
  • 3-4 evőkanál kristálycukor (ízlés és mennyiség függvénye),
  • egy narancs,
  • egy rúd fahéj,
  • 5-6 szem szegfűszeg.

A bort egy fazékban forraljuk fel, a cukrot közben bele tehetjük, keverjük el. Közvetlen forrás előtt vegyük le a tűzről, és tegyük bele a többi hozzávalót. A narancsot mossuk meg alaposan, karikázzuk héjastól, és tegyük bele úgy, majd fedjük le, és hagyjuk állni 10-15 percig. Ezután már fogyasztható is.

Ha hagyjuk lobogni, forrni a bort, alkoholtartalma elpárolog és veszít az aromájából. Ha a fűszereket előre beletesszük, főleg ha héjastól a citrusfélét, akkor keserű ízt kaphat tőle italunk. Van aki citromot használ narancs helyett, ott főleg figyelni kell erre.

Ha egyedivé akarjuk tenni a forralt borunkat, dobhatunk bele a fűszerekkel egy kis teafüvet is. Gyümölcs tea használata esetén kellemes, bársonyos, az adott gyümölcsre jellemző íz fog jelentkezni szánkban, de a fekete tea is karakteres ízharmóniával köszönhet vissza.

Aki erősnek akar látszani, vagy ép fáj egy kicsit a torka, az tehet bele egy késhegynyi őrölt, feketeborsot is.

A téli tóval kapcsolatos korábbi bejegyzésünk.

Vélemény, hozzászólás?