Estefelé, behavazva, befagyva …

A Vadkerti-tó télen is nagyon szép. Ha megvan az megfelelő időjárás, van hó, de nem olvad, és a jég vastagsága elérte a biztonságost, a Soltvadkert város mellett lévő tó ideális lehetőségek tárházát nyújtja a természetbe vágyóknak.

Lehet:

  • szánkózni,
  • korcsolyázni,
  • túrázni,
  • jégkorongozni,
  • fakutyázni és
  • sífutást gyakorolni.

A téli sportok sajátossága, hogy szinte a test minden izomtónusát megmozgatja, nagyon egészségesek és sok kalóriát égetnek. Olvassunk bele a webbeteg erre vonatkozó cikkébe!

Ahelyett, hogy a kanapén ülve, chipset rágcsálva egész nap a TV-t nézné, talán itt az ideje, hogy aktívan kipróbáljon néhányat a téli sportok közül. “A téli sportok szépsége többek között abban rejlik, hogy bármely életkorban végezhetők, kisgyermekkortól idős korig” – mondta Dr. Stephen Olvey, a University of Miami Leonard M. Miller School of Medicine klinikai idegsebészetének docense.

Korcsolyázás a fitnesz minden elemét magába foglalja. Egy egész életen át lehet űzni, akár egyénileg, akár csoportosan. A korcsolyázás egy könnyen tanulható sport – hacsak nem akarja az ugrásokat is elsajátítani – mely erősíti a test alsó izmait. Az ugrások pedig építhetik a csonttömeget. A korcsolyázás emellett fejleszti az egyensúlyt, rugalmasságot, gyorsaságot és a mozgékonyságot. A különböző típusú korcsolyázást űzőknek különbözőek az izomtónusaik is. A gyorskorcsolyázóknál nagyobb hangsúlyt kapnak a combok, akik emelik a partnerüket, erősebb felsőtesttel rendelkeznek, míg akik sok ugrást végeznek, azoknál a felsőtest kevésbé hangsúlyos. Másik előnye, hogy már kezdőként is sok kalóriát égethet. Az új korcsolyázók sok energiát használnak arra is, hogy a jégpálya körül egy párszor körbemenjenek. Fontos tudni, hogy a korcsolyák egy számmal az utcai cipő mérete alatt vannak. Sokan nem tudják ezt, és soha nem múló fájdalommal párosul náluk a korcsolyázás. Nincs olyan, hogy valakinek gyenge a bokája a korcsolyázáshoz: ilyenkor a cipő egyszerűen nem megfelelő.

Sífutás legyen óvatos, mikor megtervezi, hogy mennyi ideig fog síelni, ne essen túlzásba. Készítse fel izmai az elliptikus tréner előre történő használatával. Vigyen magával folyadékok és energiaszeletet, főleg ha távoli területre készül. Öltözzön rétegesen. Így nem fog fázni, és a mozgás is könnyebb lesz. Gondoskodjon a biztonságról. Valaki mindig tudja, hogy hol lesz, és mikorra várható vissza. A kihűlés nagyon gyorsan bekövetkezik! „Az állóképesség fejlesztésére a sífutás az egyik legjobb sport, amit csak kipróbálhat” – mondja Olvey. Ráadásul több kalóriát éget el, mint szinte bármilyen egyéb sporttevékenység. A sífutás egy olyan aerob sport, ahol hosszabb ideig megállás nélkül kell mozogni, mialatt a szív oxigént pumpál az ereken keresztül az izmokba, hogy biztosítsa számukra az energiát. A sífutás által erősített izmok váltakoznak a síelés stílusától függően, de jellemzően a comb izmait (gluteus maximus és gastrocnemius), valamint a bicepszet és a tricepszet veszik igénybe. Ami a kalóriát illeti, egy 75 kilós személy akár 500-640 kalóriát is elégethet egy óra sífutással, attól függően, hogy milyen erőfeszítéssel végzi azt.

Jégkorong az előzőektől eltérően már csoportos tevékenység. Az igénybe vett izmok hasonlóak a más típusú korcsolyázáséhoz: a test alsó izmai az egyensúly fenntartásában, míg a felsőtest a hokiütő mozgatásában kap szerepet. Játék közben, a szívritmus akár több mint 190 is lehet, így a pihenő szakaszok beiktatása rendkívül fontos, ilyenkor történik a regenerálódás. Ha valakinek ismert szívbetegsége vagy magas vérnyomása van, feltétlenül viseljen pulzusmérőt a játék közben, hogy tudja, mikor kell lassítania vagy pihennie.

Mint minden sportnál, itt is is fontos, hogy igyon sokat, és bármilyen csábító is a sörözés, nem pótolja az elvesztett folyadékot, mivel az alkohol tovább dehidratálja a szervezetet!*

*részlet a webbetegről

 

 

Vélemény, hozzászólás?